Permis de România. Offline.

Permis de România. Offline.

București, România, 14 August 2017 – Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidenta Pașapoartelor Pipera :
– Haos
– Nervi
– Timp pierdut
– Proceduri şi documente stupide
– Cozi interminabile

Bratislava, Slovensko, 14 August 2017, Klientske centrum, Úsek občianskych preukazov, alternatívnych autentifikátorov, vodičských preukazov, cestovných dokladov :
– Proceduri bine definite
– Disponibilitate
– 1h20min timp total
– Normalitate

Total întâmplator cu situația de astăzi din București, am încercat și reușit ( vedeți mai jos ) să reînnoiesc permisul de conducere, dar să o luam cu începutul :

Am observat acum o săptămâna că îmi expiră carnetul de conducere emis în Romania în 2007, cu perioada de valabilitate pană în Septembrie 2017. Am căutat pe internet modalitatea cea mai simplă de preschimbare a permisului. La Brașov, din fericire există posibilitatea programării online. Mi-am spus că e super OK, o să merg două zile în Brașov, pentru preschimbare. No big deal, am făcut asta și pentru pașaport.

Din păcate, primele date disponibile pentru programare erau doar peste o lună de zile și carnetul de conducere expira, astfel intram în ilegalitate.

Captura ecran cu datele disponibile pentru programare online preschimbare permis de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere și Înmatricularea Vehiculelor BRAȘOV în imaginea de mai jos.

Mă tot gândesc cu uimire cine în 2017 poate să își planifice cu exactitate o ședința/întâlnire cu mai bine de o lună înainte, când tot și toate se schimbă cu o viteză fantastică.

Oricum, am decis la recomandarea colegului de asociație, Mihai-Alexandru Crăciun să încerc la poliţia din statul unde am reședința temporară.

Așa că azi dimineața, cu nervii pregătiți, cu rugăciuni spuse și cu limba făcută cruce mă prezint la Klientske Centrum din Bratislava pentru a-mi încerca norocul. De la colegii romani și prietenii expati ca și mine, am auzit de problemele cu care te poți confrunta la ghișeele serviciilor publice din Slovacia.

De cum intru, având în cap discuțiile cu colegii mei și feedback-urile lor, sunt lovit de exact opusul situației. Imi zic, lasă că poate doar e vopsit gardul pe dinafara și mă duc încordat la serviciul de direcționare/informare.

Da. Există un serviciu de informare și nenumărate puncte de ridicare a bonurilor de ordine. Mă adresez doamnei în engleză, îmi răspunde într-o semi-engleza, dar ne descurcăm. Mă cam descumpănește cu informațiile oferite, insă având informațiile de pe europa.eu în ecranul telefonului, ne contrazicem preț de câteva minute asupra procedurilor de urmat în speța mea şi decid să cer o a 2-a opinie direct funcționarului de la ghișeu. Iau un bon de ordine și aștept. După 20 de minute, este rândul meu să intru. Din păcate doamna nu vorbește engleza ( îmi fac mea culpa, sunt de atâția amar de ani aici și încă nu sunt în stare să leg o conversație în slovacă), însa situația se rezolvă ușor folosind a 2-a oara ecranul telefonului cu legislația UE. Doamna mă ajuta sa plătesc și taxa de eliberare în regim de urgentă ( 26 EUR ) la un automat al postei slovace. Dacă nu doream în regim de urgentă, taxa era de 6 EUR ( by the way in România este 68 lei, echivalent 15 EUR ).

După câteva minute de așteptare și un (1) singur formular completat, primesc vestea ca Miercuri, 16 August 2017 să mă prezint pentru ridicare permis. Întreb cu stupefacție ce alte documente trebuie să mai prezint ( fișa medicală ?, fotografii ? șamd ? ). Răspunsul îmi provoacă un mare zâmbet pe fată : Nu, este suficient permisul anterior și actul de identitate. WOW.

Permisul de România îmi este înapoiat. În România, este predat și distrus în fața ta, și primești o dovadă pană la primirea noului permis. O idioțenie, pentru că nu poți folosi acea dovadă în afara țării.

În plus față de varianta românească, în Slovacia durata de valabilitate este de 15 ani !

Durata totală : 1h20min cu toate discuțiile referitoare la statutul meu de expat. Probabil pentru un rezident slovac durata este la jumătate. Normalitate. 2017.

Toate astea într-o țară din fostul bloc comunist, o țară care își caută încă identitatea, dar o țară care știe ce vrea și pentru ce luptă.

La ieșire fac câteva poze, şi mă minunez la postarea lui Vitalie Cojocaru despre problemele din București :

https://www.facebook.com/cojocarivitalie/posts/10155686267784533?pnref=story

Klientske centrum
Peste 45 de ghișee și un centru mai mult decat prietenos cu cel care plătește taxele.

Loc de așteptare și spațiu pentru cei mici care vin cu părinții :

Automat pentru plata taxelor în colaborare cu poşta slovacă :

Comparațiile o să vă rog să le faceți și voi.

Îmbunătățirea condițiilor de viață se realizează în primul rând prin respectul oferit cetățeanului.

Respect care se traduce prin mai mult timp liber, mai puţin stres, mai multă normalitate. 2017.

Soluțiile sunt la îndemâna decidenților, totuși este de datoria mea să le menționez încă o dată :

  • Posibilitatea aplicarii online pentru preschimbarea permiselor de conducere
  • Creșterea perioadei de valabilitate de la 10 la 15 ani în cazul permiselor
  • Creșterea perioadei de valabilitate de la 5 la 10 ani în cazul pașapoartelor
  • Informatizarea completă a birourilor pașapoarte și permise prin alegerea unui sistem de ticketing performant
  • Birou de informare/direcționare pentru centrele zonale
  • Eliminarea pozelor tip şi introducerea fotografiilor instant la ghişeu
  • Eliminarea obligativităţii realizării analizelor medicale pentru preschimbare
  • Eliminarea obligativităţii predării permisului anterior şi asigurarea prin lege a aşa numitei „Counter-document” adică documentul în vigoare revocă documentul anterior emis în acelasi scop. 

PS : înteleg de la colegii slovaci că pentru rezidenții de origine slovacă se poate realiza și online.

 

About The Author

Related posts

2 Comments

  1. marius

    Buna ziua, vroiam sa adaug un comentariu legat de permisele de conducere , vad ca in romania nu se suspenda permisul de conducere in cazul in care posesorul are un accident ce nu ii va mai permite sa conduca. De exemplu socrul meu a avut un acident vascular cerebral cu semipareza pe partea stanga si inca are permis de conducere valabil, normal ar fi sa ii fie anulat permisul dupa un asemenea accident. ( dansul a incercat sa mai conduca , dar si-a dat seama repede ca nu mai e in stare – si nu a mai incercat – cu toate ca inca mai spera ca va mai putea sa o faca la un moment dat)

  2. foty

    siigur, hai sa conducem 40 de ani fara sa repetam niste analize medicale de baza. GEn socrul colegului. E f bine ca la 10 ani (si asta e mulkt) se fac niste analize, la profesionisti e la 5 ani.

Comments are closed.